Pollen - étel keresztreakció

Egyes gyümölcsökben, zöldségekben és fűszernövényekben hasonló molekulák találhatók, mint bizonyos virágporokban, és így elfogyasztásuk olyan érzékenységi tüneteket (orrfolyás, orrdugulás, szemgyulladás, nehézlégzés) okozhat, mint a megfelelő virágpor, vagy  fogyasztásukat követően szájviszketést, ajakduzzanatot, nyelvduzzanatot, garatvizenyőt, csalánkiütést ritkán hasfájást okoznak. Ezt nevezzük pollen-étel keresztreakciónak.

Az allergiás náthában szenvedőknek 5-10 %-nál figyelhetők meg ezek a kellemetlen tünetek és elsősorban serdülőkre valamint felnőttekre jellemző.

Legegyszerűbben az adott élelmiszer kerülésével védhetők ki a kellemetlen tünetek, amely a pollenszezonban különösen javasolt.

Legjellemzőbb pollen-étel keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök, napraforgómag.

Fekete üröm: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, napraforgó, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, körte, szilva, meggy, őszibarack, sárgabarack, sárgarépa, burgonya, zeller, spenót, kömény, kapor, kiwi, avokadó .

Füvek: paradicsom, fehérrépa, burgonya, paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér, narancs, avokádó.

Rozspollen: rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

Háziporatka: osztriga, rákfélék, kiwi.

Keressen bennünket bizalommal!   Kapcsolatfelvétel